Predikant Predikant
Ik wil me graag even aan u voorstellen. Mijn naam is Jacques Schenderling en ik ben sinds 3 juni 2018 predikant van Ingen. Hiervoor werkte ik als predikant in Alphen aan den Rijn. Ik ben getrouwd met Annelien; we hebben twee kinderen en twee kleinkinderen. Ingen is mijn vijfde werkplek en ik heb dus al de nodige ervaring. Het is fijn om hier met een enthousiaste en relatief jonge kerkenraad samen te mogen werken. Er gebeurt al veel en er zijn genoeg plannen om het kerkenwerk verder uit te bouwen.

Wat mij betreft komen alle lijnen in de gemeente samen in de dienst op zondagmorgen. Als predikant besteed ik daarom veel tijd aan het voorbereiden van de preek, de liturgie en bijvoorbeeld het kinderpraatje. Maar daarnaast is het inspirerend om bezig te zijn met het kringwerk, met pastorale gesprekken waarin mensen vertellen over grote en kleine vragen die hen bezighouden, en met activiteiten voor jongeren. Ik vind het erg belangrijk om jonge gezinnen, kinderen en jongeren betrokken te houden bij de kerk en het geloof. Het is daarom heel fijn en bijzonder dat we binnenkort in Ingen kunnen starten met een Alpha-cursus voor jongeren die interesse hebben voor geloofsvragen.

Een dorpskerk staat voor heel andere uitdagingen dan een stadskerk. In een dorp moet de kerk ook op sociaal terrein het voortouw nemen. Bijvoorbeeld door activiteiten te ontwikkelen voor ouderen en mensen die eenzaam zijn. Een mooi initiatief in Ingen is ‘Binnen zonder kloppen’: een open maaltijd waarbij iedereen uit het dorp welkom is. En op dit gebied worden nog meer plannen ontwikkeld waar ik me graag voor inzet.

In mijn vrije tijd lever ik een bijdrage aan het werk van de denktank ForumC en aan het blad Confessioneel. Vanuit mijn werk als predikant merk ik dagelijks welke impact het moderne wereldbeeld en de moderne media hebben op het denken binnen de christelijke gemeenschap. Christenen moeten toegerust worden om zich zelfbewust te kunnen bewegen in de samenleving. Als die toerusting ontbreekt, staan ze weerloos tegenover alle informatie en meningen die op hen afkomen. Daarom zet ik me graag in voor een organisatie als ForumC en een blad als Confessioneel.